مقالات
انبر جوش چیست و چه کاربردی دارد؟ کاملترین راهنمای خرید انبر جوش
انبر جوشکاری یک ابزار مهم و ضروری در جوشکاری است که به عنوان نگهدارنده الکترود و ایجاد قوس الکتریکی (arc) در جوشکاری استفاده میشود. در واقع انبر جوش جریان الکتریکی لازم را بین کابل جوش و الکترود ایجاد میکند. انبر جوش یا همان نگهدارنده الکترود دارای دسته عایقی است که الکترود به آن متصل میشود. از آنجایی که دستههای انبر جوش عایق هستند اگر اتصالی بین آنها و هر قسمت از کار پیش بیاید مشکلی رخ نمیدهد. در واقع انبر جوشکاری به تعویض سریع و آسان الکترودها کمک میکند.
ویژگیهای ظاهری انبر جوشکاری
انبر جوشکاری در اشکال، اندازه و سایزهای مختلفی تولید میشوند که هر کدام قادر به حفظ قطر داخلی نوع خاصی از الکترودها هستند. همچنین هر کدام از آنها توانایی عبور دادن جریان الکتریکی متفاوتی دارند. برای مثال هنگامی که با یک دستگاه جوش با قدرت 300 آمپر جوشکاری میکنید به انبر جوش بزرگتری نیاز دارید تا هنگامی که با یک دستگاه جوش 100 آمپری کار می کنید. زیرا اگر انبر نگهدارنده خیلی کوچک باشد، بیش از حد گرم می شود. برای اطمینان از عملکرد صحیح دستگاه و جلوگیری از آسیب به تجهیزات، استفاده از کابل جوشکاری مناسب نیز اهمیت زیادی دارد.
انواع انبر جوشکاری
در حالت کلی 4 مدل انبر جوشکاری در استاندارد جهانی وجود دارد که با نامهای زیر در بازار موجود هستند:
- انبر جوشهای 200 تا 300 آمپر
- انبرجوشهای 400 تا 450 آمپر
- انبر جوش های 500 تا 550 آمپر
- انبرجوش های 600 تا 650 آمپر
مزایای استفاده از انبر جوش
- ایجاد اتصال جریان الکتریکی لازم بین الکترود و کابل جوش
- تعویض سریع و آسان الکترودها بدون قرار گرفتن در معرض خطر
- امکان قرار دادن الکترود جوشکاری در زوایای جوش ۴۵ درجه و ۹۰ درجه
- نگهداری کابلهای الکترود با دو پیچ آلن
- عایق بودن انبر جوش جهت جلوگیری از برق گرفتگی و حفظ ایمنی
نکات ایمنی مهمی که در هنگام کار با انبر جوش باید به آنها توجه کنید
- هنگامیکه الکترود به اندازه 5 سانتی متر تا قسمت نوک انبر فاصله دارد، باید آنرا تعویض کنید. زیرا در غیر اینصورت ممکن است به عایق دسته انبر جوشها آسیب بزند و عایق انبر جوش دچار سوختگی شوند.
- از قرار دادن انبر جوشکاری در معرض گرما و حرارت شدید خودداری فرمایید.
- از تماس با انبرهایی که همزمان به دو دستگاه جوش متصل هستند تا حد امکان خودداری کنید.
- توجه داشته باشید که از آب برای خنک کردن نوک انبر استفاده نکنید. همچنین از قرار دادن انبر روی سطوح رسانا در زمانی که به جریان فعال متصل است خودداری کنید.
- از تماس با افرادی که همزمان انبر و الکترود در دست دارند بپرهیزید.
- هرگز از انبر جوشکاری که عایق آن آسیب دیده است استفاده نکنید. زیرا این کار ریسک و خطر بالایی دارد. پیشنهاد میشود در اسرع وقت اقدام به تعویض انبر جوش نمایید.
- هیچ گاه انبر جوش را روی سطح رسانا قرار ندهید.
نکات مهم در خرید انبر جوشکاری
- در هنگام خرید انبر جوش باید توجه داشته باشید که انبر جوش باید سبک، نشکن، نسوز، متعادل، دارای گیره و فنر قوی باشد. همچنین قابلیت نصب آسان داشته باشد به گونه ای که تعویض الکترود و کار با آن بیش از حد سخت نباشد و باعث خستگی دستان جوشکاران نشود.
- جنس روکش عایق انبر جوشکاری بهتر است از کائوچو، لاستیک و … باشد تا در برابر حرارت مقاومت داشته باشد. همچنین دهانه انبر جوش باید به گونهای باشد که حتما قادر باشد الکترودهارو محکم و در زاویه دلخواه شما نگه دارد.
- اگر قصد خرید انبر جوش دارید، باید توجه داشته باشید که انبرجوشکاری که تهیه میکنید را متناسب با جریان مصرفیتان انتخاب کنید تا مقاوت کافی برای استفاده زیاد و سخت را داشته باشد.
چه مواردی میتوانند باعث گرم شدن بیش از اندازه انبر جوش شوند؟
کثیف بودن یا شل بودن دهانه انبر جوش، کابل ها و یا مقدار فشار آمپر برای جوشکاری بیش از حد توان انبر باشد.